loader image
COHOUSING: SUSANNE KOOLHOF, IMPACT MANAGER BIJ REVIVE

Susanne, Impact Manager bij Revive, koos voor haar en haar gezin om te wonen volgens het concept cohousing. Met het gebouw Compagnie op Komet bieden ook wij deze woonvorm aan. Maar wat is dat nu juist, cohousing? En is dat hetzelfde als cohousing? We vroegen het aan Susanne.

 

WAAROM HEBBEN JULLIE GEKOZEN VOOR COHOUSING?

Van zodra wij over het concept hoorden, waren we verkocht. Mijn man en ik zijn beide opgegroeid in een groot dorp, maar verhuisd naar de stad. We zijn verknocht aan het stadsleven en de nabijheid van voorzieningen, maar missen wel een vangnet dat we vroeger zelf hebben ervaren toen we opgroeiden It takes a village to raise a child, zoals men zegt. Doordat we niet op familie kunnen rekenen omdat die te ver weg wonen, zochten we een manier om toch van de voordelen van een hecht netwerk te genieten. Cohousing bracht daar de oplossing. Doordat je je buren goed kent en ze een zelfde insteek en mindset hebben, weet je dat je op elkaar kan rekenen.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VOOR JOUW GEZIN?

Het feit dat we zo veel extra ruimte hebben die gedeeld wordt in de gemeenschap, is een grote meerwaarde. Het is onbetaalbaar om midden in een stad te wonen en zo’n grote tuin, een dakterras, een atelier, een logeerslaapkamer, een speelruimte voor de kinderen, … te hebben. Maar als je deelt kan dit wel. Daarnaast is er altijd iemand met wie je een babbeltje kan doen of die op je kinderen kan passen, wat je veel vrijheid geeft.

“Een goede mix van leeftijden in het gebouw zorgt ervoor dat je elkaar het best kan ondersteunen.”

ZOU JE COHOUSING VOORAL AANRADEN VOOR KINDEREN MET GEZINNEN OF AAN IEDEREEN?

Voor kinderen met gezinnen is het absoluut een aanrader. Het feit dat er altijd kindjes in de tuin of in gemeenschappelijke ruimtes aan het spelen zijn, geeft je als ouder letterlijk ademruimte en tijd voor jezelf. Kinderen worden samen van school opgehaald of opgevangen tijdens de schoolvakanties, als ze ziek zijn kan een gepensioneerde buurvrouw oppassen. Maar het is zeker aangeraden dat er een goede mix van leeftijden in het gebouw is, op die manier kan je elkaar het beste ondersteunen. Voor alleenstaanden is het interessant om niet alleen te moeten eten of eenzaam te zijn, voor senioren om voldoende op de been te blijven of dat er boodschappen voor hen worden gedaan als ze juist slecht te been zijn, voor vijftigers om niet in een zwart gat te vallen eens de kinderen uit huis gaan, … Cohousing heeft voordelen op alle leeftijden.

IS HET MOEILIJK OM MET DE BEWONERS OP DEZELFDE GOLFLENGTE TE KOMEN? HEB JE TIPS OM EEN COHOUSING GEBOUW VLOTTER TE LATEN VERLOPEN?

Het is een uitdaging om het goed met iedereen te kunnen vinden, maar je moet je er vooral in kunnen berusten dat dat niet altijd nodig is. Het is een voordeel dat mensen die voor cohousing kiezen, al een bepaalde mentaliteit hebben. Namelijk mensen die bereid zijn om spullen te delen, om behulpzaam te zijn t.o.v. hun buren, om niet altijd hun eigen wil door te drukken maar zich soms neer te leggen bij de mening van de meerderheid. Pick your battles, right? Een aantal tips die ik kan geven om dit vlot te laten verlopen, zijn:

  • Hou regelmatig vergadermomenten, waar er naast dagdagelijkse topics ook aandacht is voor knelpunten en ergernissen;
  • Organiseer voldoende sociale activiteiten waar je elkaar op een andere manier leert kennen dan enkel in een vergadercontext.
  • Zorg dat mensen ‘ownership’ over een ruimte hebben, of ze hier nu echt eigenaar van zijn of dat ze instaan voor het beheer ervan maakt niet zoveel uit. Op die manier kunnen ze het inrichten met spullen die samen gekozen zijn, geven ze er een functie aan die voor hen een meerwaarde is en zullen ze het ook meer als een persoonlijke ruimte ervaren.

“Je bepaalt zelf hoe open je deze stelt naar je buren. Ben je iemand dat graag de deur of de gordijnen open heeft, zodat iedereen binnen en buiten kan kijken en lopen dan kan dat. Heb je liever meer privacy, dan hou je deze ruimte meer voor jezelf.

MOETEN JULLIE INBOETEN OP PRIVACY?

Nee, je eigen appartement is jouw persoonlijk ruimte. Je bepaalt zelf hoe open je deze stelt naar je buren. Ben je iemand dat graag de deur of de gordijnen open heeft, zodat iedereen binnen en buiten kan kijken en lopen dan kan dat. Heb je liever meer privacy, dan hou je deze ruimte meer voor jezelf. In een gewone straat is dit ook zo: bij sommige mensen komen er veel mensen over de vloer en staat de deur altijd open, bij anderen gaat het rolluik standaard naar beneden zodat er geen inkijk is. Iedereen kiest dit zelf en deze grenzen worden gerespecteerd. Van zodra je gebruik maakt van gemeenschappelijke ruimtes is er minder privacy, maar zelfs hier kan je afspraken maken als groep. Een bibliotheek kan ook een stille ruimte worden, waar er niet gebabbeld wordt en er geen kinderen mogen spelen. Een bepaald hoekje in de tuin kan ook vrijgesteld worden van sociale activiteiten, maar vooral gebruikt worden om op je gemak yoga te doen of te luieren in een hangmat.

WAAROM IS COHOUSING VOLGENS JOU EEN BELANGRIJKE WOONVORM VOOR DE TOEKOMST?

Op sociaal vlak is cohousing een uitkomst om eenzaamheid en depressie tegen te gaan. Je staat er niet meer alleen voor, je bent onderdeel van een gemeenschap en dat versterkt een persoon. Ouderen kunnen langer thuis blijven wonen, alleenstaande ouders hebben meer ademruimte, kinderen leren meer vaardigheden dan enkel van hun ouders.

Op ruimtelijk vlak is het ook heel interessant, omdat je meer mensen op een kleinere oppervlakte laat wonen die toch niet het gevoel hebben dat ze moeten inboeten op ruimte. Op ecologisch vlak is het een meerwaarde omdat je meer spullen kan delen, zodat er minder geconsumeerd wordt. Er zijn minder auto’s nodig, want de bewoners kunnen gebruik maken van een deelwagen. Kinderkleren en spullen worden doorgegeven, met een overschot aan eten maak je je buur blij en kampeermateriaal en boeken worden door de groep gebruikt. Op economisch vlak is het ideaal omdat je minder moet aankopen als je kan lenen van of delen met je buren. Groepsaankopen zijn ook een stuk interessanter. Duurzame oplossingen die je als individu niet kan betalen, zijn nu wel mogelijk.

COMPAGNIE

Als je ervoor open staat, biedt deze woonvorm dus tal van voordelen. Heb je nog vragen voor Susanne? Stuur haar dan een mailtje via susanne@revive.be. Wil je graag de mogelijkheden binnen Compagnie ontdekken? Neem dan zeker eens contact op met Marieke via marieke@revive.be of via het nummer 0476 49 85 42.

Tot binnenkort?

Gerelateerd nieuws

4 REDENEN OM TE KIEZEN VOOR COHOUSING

4 REDENEN OM TE KIEZEN VOOR COHOUSING

Cohousing is een groeiend fenomeen waarbij mensen samenwonen in één gebouw met gedeelde ruimtes. Je behoudt je privacy doordat je je eigen privé woning hebt en deelt daarnaast de gemeenschappelijke ruimtes en de bijhorende kosten. Deze vorm van huisvesting is geschikt...

lees meer
INFOMOMENT: COMPAGNIE COHOUSING

INFOMOMENT: COMPAGNIE COHOUSING

Compagnie, hét nieuwe cohousingproject in de groene rand van Mechelen, vormt het centrale deel van fase 2 op de Komet-site.  Deze cohousing combineert individuele appartementen met gedeelde ruimtes, waardoor een sterk buurtgevoel ontstaat, terwijl ieders privacy...

lees meer