loader image
KOMET BOUWT MET GERECYCLEERD BETON

Goed nieuws voor de milieuambities van ons land: het eerste gerecycleerde beton is goedgekeurd voor massaproductie, waardoor circulaire beton voortaan op grote schaal toepasbaar is. Het gaat om een product van het Mechelse bedrijf Jacobs Beton. De eerste gebouwen met hun goedgekeurde groene beton worden momenteel dan ook in Mechelen gebouwd. Daar krijgt de Komet-wijk zo’n 5.000 kubieke meter circulaire beton. Een niet te onderschatten mijlpaal, omdat alle materiaalgebruik binnen de bouwsector verantwoordelijk is voor 5 à 10 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot, net als voor 30 procent van de globale afvalberg. “Daar kunnen we nu eindelijk écht iets aan gaan doen, zonder in te boeten op kwaliteit”, aldus Alexandre Huyghe van Revive, projectontwikkelaar van de Komet-wijk.

De voorbije jaren doken er in België her en der al enkele bouwprojecten op die met circulaire beton worden gebouwd. Maar daarbij stelt zich steeds één groot probleem: voor elk project moet de gerecycleerde beton telkens opnieuw getest en goedgekeurd worden. En die beton mag dan ook alleen voor dat specifieke project worden gebruikt. Precies die omslachtige en tijdrovende procedure mag nu in de prullenmand. De Mechelse producent Jacobs Beton heeft als eerste betoncentrale in ons land de algemene Benor-goedkeuring gekregen voor de productie van zijn circulaire beton.

“Dat betekent concreet dat onze gerecycleerde beton voortaan niet meer aan één specifiek bouwproject is gebonden. We kunnen het nu op grote schaal gaan verdelen, omdat het niet meer voor elk project apart moet worden getest en goedgekeurd. Met andere woorden: de grote poort gaat nu open voor België. Ons land kan eindelijk op industriële schaal circulaire beton gaan gebruiken.” Kurt Jacobs, bestuurder van Jacobs Beton. 

Het groene beton belooft bovendien van gelijkwaardige kwaliteit te zijn als de gebruikelijke standaard. Zowel naar stevigheid als naar gebruiksgemak en materiële duurzaamheid toe, doet het niet onder voor de klassieke alternatieven.

7.500 kilometer zwaar transport uitgespaard 

De eerste gebouwen met deze nieuwe circulaire BENOR-beton zijn momenteel in opbouw in Mechelen. De gebouwen van de toekomstige Mechelse woonwijk Komet zullen voor 30 procent uit beton met gerecycleerde betongranulaten bestaan, goed voor zo’n 5.000 kubieke meter.

“We sparen meer dan 1.500 ton natuurlijke betongranulaten uit. Enerzijds voorkomen we zo dat er 50 grote vrachtwagens van de steengroeves in Wallonië naar onze site moeten rijden, ofwel 7.500 kilometer aan zwaar beladen transport. Uiteraard een goede zaak wat C02-uitstoot betreft – en voor onze overvolle wegen. Anderzijds verkleinen we ook de bouw- en sloopafvalberg van ons land. En belangrijk: dit doen we allemaal zonder in te boeten op kwaliteit of stevigheid van het beton.” Alexandre Huyghe, CEO van Revive 

De partners die samen met Jacobs Beton het project mogelijk hebben gemaakt zijn de projectontwikkelaar Revive, studiebureau VK Architects & Engineers en aannemer Democo. De ontwerpen van de Komet-wijk zijn van de hand van de architectenbureaus Binst Architects en Areal Architecten.

“Als studiebureau met focus op duurzaamheid, was het voor ons logisch om met Revive in dialoog te gaan – gezien zij daar ook veel waarde aan hechten – met als doel om beton met gerecycleerde betongranulaten te gebruiken voor het Komet-project. Dit is voor ons vooral een kwestie van je verantwoordelijkheid nemen. Onze business, de bouwsector, is immers verantwoordelijk voor 50 procent van alle grondstoffen die de mens ontgint. Bovendien creëren we ook 30 procent van alle afval, waarbij vooral betonafval de boosdoener is. Het is dus simpelweg onze plicht om daar iets aan te doen, door de hoeveelheid sloopafval te minimaliseren.” Koen Feyaerts, Project Engineer C&S bij VK Architects & Engineers

Antwoord op COP 26  

Dat het Mechelse vastgoedproject met deze duurzame innovatie op de proppen komt, mag eigenlijk niet verrassen. De projectontwikkelaar Revive beloofde enkele jaren geleden al dat Komet de duurzaamste wijk van Mechelen zou worden. Naast deze circulaire beton, voorzien de plannen ook meer dan 2.000 vierkante meter zonnepanelen en 15.000 vierkante meter groen, én worden alle 320 woningen en appartementen verwarmd zónder fossiele brandstoffen, met behulp van warmtepompen.

De partners van het bouwproject zien in hun gerecycleerde beton ook een sterk antwoord op de recente klimaattop (COP26) in Glasgow.

“Wij willen hiermee het verschil maken tussen ‘praten’ en ‘doen’. Want op de voorbije klimaatconferentie in Glasgow is er vooral weer veel gepraat en weinig gedaan. Onze boodschap is dus: de tijd van de beloftes is voorbij, het is tijd voor actie. En precies daarom dragen wij innovatie hoog in het vaandel, want daarmee maak je een écht verschil. Het circulaire beton is daar het perfecte voorbeeld van.” Alexandre Huyghe, CEO van Revive 

De nieuwe woonwijk is momenteel nog in volle opbouw. De eerste van de drie bouwfases – goed voor zo’n 128 wooneenheden – is tegen eind 2022 achter de rug. De tweede bouwfase start rond de zomer.

 

Gerelateerd nieuws

BESPAAR TOT 50% OP JE ENERGIEKOSTEN BIJ KOMET

BESPAAR TOT 50% OP JE ENERGIEKOSTEN BIJ KOMET

Ben je op zoek naar een woning die én comfortabel én energiezuinig is? Dan is een nieuwbouwwoning van Komet de perfecte keuze voor jou! Dankzij onze focus op duurzaamheid kan je met een Komet-woning tot 50% besparen op je energiekosten. Hoe we dat doen? Superieure...

lees meer
WAARAAN MOET EEN NIEUWBOUW VOLDOEN?

WAARAAN MOET EEN NIEUWBOUW VOLDOEN?

Wanneer je een nieuwbouwappartement of -woning koopt, wil je er zeker van zijn dat die energiezuinig is. De EPB-regelgeving (EnergiePrestatie en Binnenklimaat) zorgt ervoor dat nieuwbouwprojecten voldoen aan minimale eisen op vlak van energieprestatie en...

lees meer
KOMET: PROJECT VAN EEN B CORPORATION

KOMET: PROJECT VAN EEN B CORPORATION

Komet is één van de projectontwikkelingen van Revive. Mede daardoor zijn onze inspanningen op vlak van maatschappij, duurzaamheid en ecologie geen lege woorden. Voor zijn duurzame en transparante aanpak werd Revive namelijk als het eerste Belgische bedrijf bekroond...

lees meer